מושב תקומה

תושבי ותושבות מושב תקומה, אחת מאחת עשרה הנקודות, הצטרפו למיזם 'נשארים בתמונה' לתיעוד אלבומים אישיים, משפחתיים וקהילתיים ולהקמת מרכז תיעוד יישובי. התיעוד נעשה על ידי התושבות והתושבים מכל התקופות והחל בזמן מלחמת חרבות ברזל בעת שרבים מתושבי המושב פונו ממנו. התיעוד החל במושב על ידי בני הגיל השלישי ויימשך עם שובן של המשפחות. התיעוד נעשה על ידי תושבי תקומה בסיוע וליווי צוות 'נשארים בתמונה'.

תמונות מתוך האלבום האחרון

go to next item
go to prev item

10 אלבומים במרכז התיעוד

צוות המרכז

פרטים ליצירת קשר

 

יהודית לובנשטיין ויצטום

פעילים ומתנדבים

ד"ר יוכי אילן

כדאי לדעת

ימי עבודה ושעות זמינות במרכז התיעוד

א' – ה'

8:00 – 15:00

קישורים

מושב תקומה

פעילות המרכז

go to next item
go to prev item

היסטוריה

מושב תקומה נמצא במערב הנגב הצפוני, בתחום המועצה האזורית שדות נגב. היישוב הוקם במוצאי יום הכיפורים תש"ז, בלילה שבין 5 ל־6 באוקטובר 1946, במסגרת מבצע הקמת 11 הנקודות בנגב, שמטרתו הייתה להביא להכללת אזור הנגב בתוך גבולותיה העתידיים של מדינת ישראל. היישוב הוקם כקיבוץ, והיה במרחק כמה קילומטרים ממיקומו הנוכחי, בשדות חוות יזרעם, לא הרחק מקיבוץ בארי.

בתחילה נקרא היישוב סומרה אך כבר לאחר מספר ימים ניתן לו השם הזמני, שהיה לקבוע –  תקומה. המתיישבים הראשונים היו עולים ניצולי שואה ממזרח אירופה יוצאי הכשרה דתית, ושם היישוב נבחר על מנת לסמל את תקומת עם ישראל בארצו.

ב-30 במאי 1949 עברו תושבי תקומה אל המקום הנוכחי ובסומרה נשאר בית הביטחון, העדות היחידה להתיישבות הראשונית של גרעין תקומה. גם המסגרת החברתית השתנתה: מקיבוץ למושב.

במהלך שנות ה-50 של המאה ה-20 נקלטו במושב עולים מתוניסיה וממזרח אירופה, ובשנות ה70 הגיעו למושב משפחות נוספות שביקשו לחזק את ההתיישבות באזור, והמושב היה לדוגמה ולמופת למיזוג גלויות במדינת ישראל.

בית הכנסת היכל התקומה, תקומה. צילום: מאיר בן-משה