ארכיון העיר רעננה מוביל את המיזם "רעננה נגלית לעין" ושם לו למטרה למנף ולהרחיב את תיעוד אלבומי המשפחות מימיה הראשונים של המושבה עד לימינו. לאחר חשיפת המיזם לתושבים, התקיים קורס תיעוד בו השתתפו קרוב לחמישים תושבים שהוכשרו על ידי צוותי הארכיון והמיזם לראיין, לתעד ולקטלג את התמונות שייאספו מהמשפחות. עד כה תועדו עשרות אלבומי משפחה ובהם מאות צילומים המייצגים את האוכלוסיה המגוונת של רעננה ואת נופי המושבה- העיר.
81 אלבומים במרכז התיעוד
פרטים ליצירת קשר
09-7414110
09-7437045
פעילים ומתנדבים
פעילות המרכז
היסטוריה
רעננה – אודות היישוב
ב-2 באפריל 1922 (ניסן תרפ"ב), בשעת בוקר בתל-אביב הקטנה, עזבו את רחוב לילנבלום פינת רחוב הרצל שתי עגלות שהיו עמוסות בשתי מחרשות, חמישה אוהלי קונוס, ציוד פרימיטיבי לקידוחי מים, כלי עבודה, מצרכי מזון, ציוד אישי ושני רובים קנדיים. השיירה הקטנה עשתה את דרכה צפונה, כשאנשיה, תשעה במספר, הלכו ברגל אחרי העגלות העמוסות.
כעבור כחמש שעות הגיעה השיירה לגבעה שוממה בשרון אשר השקיפה על הסביבה כולה. מבין תשעת המתנחלים הראשונים על הקרקע, ארבעה היו חברי "אחוזה א' ניו-יורק" (ה"ממברס"), שני שומרים ושלושה פועלים. הם הניפו שלושה דגלים: הציוני, האמריקני והאנגלי.
על אותה גבעה הונחו כעבור שלוש שנים יסודותיו של בניין בית-העם. בשנת 1927 החל בית-העם לשרת את הציבור. הכספים לבנייתו נשלחו על ידי ה"ממברס". העבודה נתרמה על ידי התושבים והפועלים. הבניין שימש את כל צרכי המושבה הצעירה. היו בו: מזכירות, מרפאה, בית כנסת, בית ספר, גן ילדים, דואר, אולם אסיפות, חדר תרבות וגם ועד המושבה התכנס בו.
כיום הוא הבניין המרכזי של עיריית רעננה ברחוב אחוזה 103.
המתיישבים הראשונים התגוררו באוהלים ומאוחר יותר בצריפים או במבני חימר שבנו במו ידיהם. השירותים והמקלחת היו בחוץ. הנשים כיבסו ובישלו על פרימוס, לחם אפו בתנורי חימר פרימיטיביים שבנו בחצר. המרחקים בין בית לבית היו גדולים, בלילות יללו תנים ובימי המאורעות סבלו המתיישבים מהתנכלויות של ערביי הסביבה. לאנשים שהורגלו לחיי הכרך ולתנאי חיים קלים ונוחים, קשה היה להסתגל למציאות החדשה של חיים בלב השממה, ללא חשמל, ללא מים זורמים וללא פרנסה קבועה ובטוחה. אולם יחד עם זאת, להט הנעורים, רוח היצירה והחזון הדביקו את המתיישבים הראשונים בקדחת העשייה ולא הניחו לנפשם להישבר.
לאחר 59 שנים בהם רעננה הייתה מושבה מתפתחת מוקפת פרדסים ושטחים ירוקים, הפכה בשנת 1981 לעיר ששומרת על הצביון הירוק.
רעננה היא אחת הערים המובילות בישראל באיכות החיים, ברמת החינוך הגבוהה, בחיי תרבות עשירים, מפעלי ספורט ונוער, פעילות קהילתית ענפה, מרכז היי-טק ומרכז אקדמי – מקום מושבה של האוניברסיטה הפתוחה.
דגש מיוחד שמה העירייה בנושאי איכות הסביבה, ביצירת חזות מטופחת וירוקה, גנים ופארקים, מערכת מיחזור נרחבת ויצירת מודעות ציבורית ענפה לנושא.
רעננה מונה כיום מעל 80,000 תושבים. מרביתם ילידי הארץ ולצידם עולים מארצות המערב והמזרח, מדרום אפריקה ומארצות אמריקה הלטינית וחבר העמים. בשנים האחרונות נקלטו בעיר עולים מדרום אמריקה וצרפת.