מועצה אזורית חוף השרון מאגדת ארבעה עשר ישובים מגוונים. המועצה הצטרפה למיזם "ישראל נגלית לעין" בכדי לתעד, לשמר ולשתף את סיפורי התושבים בכפרים, במושבים ובקיבוצים. מרכז התיעוד של המועצה, מתנהל מארכיון מושב בני ציון בו נפגשים מתנדבי המרכז בימי ראשון בבוקר. מיזם ישראל נגלית לעין מתקיים כבר מספר שנים במועצה אזורית חוף השרון.
55 אלבומים במרכז התיעוד
פרטים ליצירת קשר
אלה יריב
052-4569846
דפנה פישר
052-358-4541
פעילים ומתנדבים
רחל אורן, דניאלה דרעי, יעל ויעקב בלנק
ימי עבודה ושעות זמינות במרכז התיעוד
יום ראשון בבוקר בתיאום מראש
קישורים
פעילות המרכז
היסטוריה
חוף השרון – אודות היישוב
אופיים הקהילתי של הישובים מאפשר לספר את סיפורן של דורות רבים של אותה המשפחה.
אודים מושב הישוב היהודי הראשון שהוקם במדינת ישראל לאחר קום המדינה. הישוב הוקם באוגוסט 1948 ונקרא "אודים" לפי הפסוק מספר זכריה (פרק ג, ב'): "אוד מוצל מאש", מכיוון שהוקם על ידי ניצולי שואה, בסיוע חברת רסקו.
ארסוף יישוב חדש, שהוקם בשנת 1995. התושבים הינם בעלי מקצועות חופשיים, והמשותף להם הוא האהבה לים ולטבע.
ארסוף קדם- ב 1935, יזמה חברת "הכשרה", אשר שאפה להקים מספר יישובים, ובתוכם ארסוף המכונה היום "ארסוף קדם", במטרה לייצר רצף של התיישבות יהודית בשרון.
בית יהושע הוקם בשנת 1938 כקיבוץ במסגרת יישובי חומה ומגדל. לאחר כ- 12 שנים הפך למושב שיתופי ולאחר מכן למושב עובדים. המושב נקרא על שם יהושע טהון שהיה פעיל ציוני בחברת "הכשרת המושב".
בני ציון מושב שהוקם על ידי 15 משפחות ורווקים. שמו הראשון של המושב היה כפר רעננה ולאחר מכן הוחלף לבני ציון על שם מסדר בני ציון בארה"ב אשר סייע בהקמת המושב.
בצרה מושב שהוקם באוגוסט 1946 על ידי חיילים משוחררים מהצבא הבריטי, בוגרי הנדסה קרבית, אשר שירתו בסמוך לעיר בצרה בעיראק, וקראו לישוב על שם העיר היפה.
גליל ים קיבוץ שנוסד בשנת 1933, ובסוף 1943 הקבוצה המייסדת עלתה על הקרקע שנרכשה על ידי קק"ל. השם גליל ים נזכר בספרות השומרונית והוא ככל הנראה השתמר בשם כפר הערבי ששכן באזור זה לפני מלחמת העצמאות – אג'ליל. השם מהווה ביטוי גם לקרבתו של הקיבוץ לחוף הים.
געש קיבוץ שהוקם בשנת 1949 על ידי ראשוני העולים של השומר הצעיר מדרום אמריקה, אך העלייה על הקרקע במיקומו הנוכחי של הקיבוץ הייתה ב-5 ביולי 1951. מייסדי הקיבוץ רצו תחילה להתיישב על יד נגבה, שם איבדו שלושה מחבריהם בקרבות, אבל בתנועת השומר הצעיר חשבו שגם חוף הים הינו אזור ספר ושלחו את מייסדי געש אל גבעות הכורכר של חוף השרון.
חרוצים מושב שהוקם ב-1951 בסמוך לרעננה, על שם חנה לאה רוז, ובתחילה גם נקרא גן חנה לאה רוז, אולם בהמשך שונה שמו לחרוצים. הקהילה משלבת צעירים וותיקים והיישוב מנוהל בהתנדבות על ידי חבריו.
כפר נטר מושב שהוקם ב-27 ביולי 1939 על ידי בוגרי בית הספר החקלאי מקווה ישראל, כיישוב החמישים במספר שהוקם במסגרת יישובי חומה ומגדל. קבוצת המייסדים בחרו לקרוא למושב על שמו של קרל נטר, היוזם, המייסד ומנהלו הראשון של בית הספר החקלאי מקווה ישראל.
יקום קבוץ שעלה על הקרקע בשנת 1947, אולם גרעין הקבוצה המייסדת החל את ההכנות להקמתו שנים רבות קודם לכן. הקיבוץ הוקם על ידי חברי תנועת השומר הצעיר, תלמידי בית הספר החקלאי מקווה ישראל.
רשפון מושב שהוקם בשנת 1936, בתחילה היישוב נקרא רשפונה על שם עיר עתיקה
שהייתה באזור בסוף ימי ממלכת ישראל, אך התושבים במהרה החליפו את השם
ל"רשפון". המושב הוא בן הזקונים של התיישבות ה 1000.
שפיים קיבוץ שהוקם בשנת 1927 על ידי עולים מפולין ומרוסיה בפאתי הרצליה, ובשנת 1935 הועבר
אל מיקומו הנוכחי. שם הקיבוץ נבחר מתוך ספר ישעיהו פרק מ"א פסוק י"ח: "אפתח כל שפיים נהרות ובתוך בקעות מעיינות, אשים מדבר לאגם מים וארץ ציה למוצאי מים".
תל יצחק קיבוץ שעלה על הקרקע ביולי 1938 במסגרת ישובי חומה ומגדל. הגרעין המייסד של הקיבוץ הורכב מחלוצי " הנוער הציוני " ממזרח אירופה (פולין וליטא במיוחד).