
התגוננות העורף לבשה פנים רבות ומגוונות במלחמות ישראל השונות. בתקופת מלחמת העולם השנייה הותקפה תל אביב פעמיים באופן אכזרי על ידי חיל האוויר האיטלקי שהמטיר פצצות על אזורים אזרחיים וגרם להרג ולפציעתם של מאות אזרחים ולחורבן שכונות מגורים במרכז העיר.
במלחמת העצמאות עברה החזית בלב האוכלוסיה האזרחית, החל בהפצצה המצרית על תל אביב, המצור על ירושלים, וכלה בלחימת יישובי הספר. במלחמות הבאות נמתחה החזית לאורך הגבולות – אך אחד מהם עבר בלב ירושלים, והאוכלוסיה האזרחית בה לקחה אפוא חלק פעיל בחזית. גם יישובי הספר התכוננו והתמגנו לקראת פלישה או תקיפה של צבאות ערב, ממבצע קדש ועד מלחמת יום הכיפורים היו תמונות שקי החול הנערמים על הפתחים ואטימת החלונות לדימויים שנחרטו בזיכרון. במלחמת המפרץ, כמו במלחמה עם איראן, הבליחו הטילים ארוכי הטווח בשמי הארץ, שהיתה לחזית: בחדרים האטומים עם מסכות אב"כ או במקלטים ובממ"דים עם השכנים וחיות המחמד, העורף עצר את נשמתו בציפיה והתמודד עם נזקי המלחמה ומוראותיה. לקט תצלומים זה, מקום המדינה ועד השבוע, מתעד את התמונות ששמרנו באלבומים מהימים שבהם היה העורף לחזית.








איך יישמר הזיכרון של השבועות האחרונים? של השנים האחרונות? שתפו אותנו בתמונות שצילמתם בשגרת המלחמה – תמונות בממ"ד, במקלט ובמרחבים המוגנים; תמונות של התורים במכולות או של מדפי החלב הריקים; תמונות של הרס ותמונות של סולידריות אזרחית. כל תמונה, מן השוחות ועד הממ"דים, היא נדבך בזיכרון הקולקטיבי.