Jump to the main content of the page

חיפוש

מאמרים

בנימין ליברמן – רב חובל עברי

בנימין ליברמן נולד בוילנה ב-1907. להוריו היה בית חרושת משגשג אך עם פרוץ המהפכה הקומוניסטית הוחרם רכושם ואביו נאסר. לאחר שחרור האב המשפחה היגרה לאורוגוואי ובנימין, חבר 'השומר הצעיר', עלה ארצה לבדו בהיותו בן 17 בלבד. הוא עבד בפרדסים ובכרמים של ראשון לציון ומשם עבר לתל אביב.

בתל אביב הוא עבד בבניין ובמקביל יצא לעבודות בים: הפלגות דייג, הובלת אבטיחים למצרים וממכר דגים. באותה עת הוא הצטרף לתנועת צופי ים שהחלה כשבט קטן – 'העוגן הצולל'.

הבריטים אפשרו לשבט להמשיך ולהתקיים כיוון שפעל כ'צופים' לפי חוקי הארגון הבריטי, אולם הם לא ידעו שהקמת גדוד צופי הים נועדה למטרות הסוואה לפעולות 'ההגנה' בים, ובהן הברחת נשק ועזרה למעפילים.

בשפך הירקון הוקם צריף צופי ים, ובו נערכו תחרויות חתירה ופעילות מגוונת ותוססת.

בשנת 1929 הוחלט על הקמת חטיבת 'צופי ים קשישים' בני שבע עשרה ומעלה. פעילותו של בנימין בגדוד צופי ים קשישים, ההפלגות למצרים ולסוריה והעזרה החשאית לפעילי 'ההגנה' הכשירו אותו לקבלת תפקיד ראש שבט צופי ים.

הוא יצא ללמוד באקדמיה הימית של אורוגוואי, שם שהתה משפחתו, וסיים את לימודיו בדרגת רב חובל. שם גם נשא לאישה את חברתו, זהבה לבית שטייגמן, שהגיעה במיוחד מתל אביב. הם חזרו ארצה ב- 1934 וגרו ברחוב הירקון בתל אביב.

בנימין המשיך לשלב את צופי הים בעבודתו בבנייה. בפרוץ מאורעות ביפו ב- 1936 ביפו ב-1935 ערביי העיר סירבו לפרוק סחורות בנמל ולכן החליט הוועד הלאומי להקים נמל עברי בתל אביב.

פתיחתו הרשמית של הנמל בשנת 1936 מילאה בשמחה ובגאווה את היישוב העברי. פעילות שוקקת התנהלה בנמל: ספינות מעפילים, יבוא של מלט לבניין הארץ, יצוא תפוזים, ספינות דייג ועוד. לאה גולדברג אף כתבה שיר לכבוד פתיחת הנמל:

למרחקים מפליגות הספינות.
אלף ידיים פורקות ובונות,
אנו כובשים את החוף והגל
אנו בונים פה נמל.
אנו כובשים את החוף והגל
אנו בונים פה נמל.

מוצק הבטון ומורם המנוף
סירות המיטען מגיעות אל החוף
תכלת מלמטה ותכלת מעל,
ככה נבנה הנמל.
תכלת מלמטה ותכלת מעל,
ככה נבנה הנמל.

בנימין התמנה לרב החובל הראשון ומנהל התפעול של הנמל המתהווה, תפקיד אותו מילא בהצלחה רבה עד ליום סגירת הנמל בשנת 1966.

עם פרוץ מלחמת העולם השנייה דרש הצי המלכותי הבריטי לבנות שולות מוקשים בנמל. המהנדסים הבריטיים והפועלים העבריים חברו לביצוע המשימה ובשנת 1944, בניצוחו של רב חובל בנימין ליברמן, השיקו את שתי שולות המוקשים והורידו אותם לים.

 

במלחמת העצמאות ב- 1948 פיקד בנימין על הגנת הנמל והיה אחראי לביטחונו ולתפקודו.

חג מיוחד הקשור במשפת ליברמן ובצופי הים הוא 'יום הים', יום חגיגי לכבוד הימאות העברית המתחדשת והייחודית בה החלו לעסוק ימאים, חובלים וצופי ים בתקופת היישוב ובראשית ימי מדינת ישראל.

בשנת 1936 הכריזה מחלקת הים של הסוכנות היהודית על 'יום הים' כיום חג קבוע באייר

והוא נחוג בתערוכות ובמפגני שיט. החג נחגג עד שנות החמישים אז גווע המנהג במקביל להופעת מועדים לאומיים-אזרחיים אחרים.

בזמן מבצע קדש פיקד בנימין ליברמן על מבצע בחצי האי סיני. בשנים 1966 -1971 עבד בשירות חברת הספנות הישראלית 'צים' בתפקידי ניהול סניפים וארגונם במערב אפריקה. כשחזר לארץ הקים חברה להובלת ימית בשם 'קמפאל', ובה עבדו גם ילדיו ובני משפחתו. בנימין ניהל את החברה מיום היווסדה ועד ליום מותו בגיל 81 בשנת 1988.